Att hålla på kakel

60025-interior-bathroomKakel kan användas på flera platser i huset: väggar, golv, möbler och som inredning. Men hur man hanterar kaklet kan variera beroende på vart det ska läggas. 

Möbler

Här behöver man inte vara så försiktig eller välja speciella typer. När det kommer till möbler såsom bord och dekorationer ska kaklet inte utsättas för speciellt mycket tryck eller vikt. Därför kan du köpa det som fångar ditt tycke. Köp bara en bra fogmassa som du kan fästa kaklet med. Även om det tillsynes kan vara en enkle match att kakla ett gammalt bord så kan det finnas anledning att planera detta. Se till att lägga ut skyddspapp på golvet där du ska hålla till. Själva kaklandet kanske inte är så svårt utan att få till ett snyggt avslut vid kanterna. En liste runt hela bordet kan vara att föredra och denna kan sättas dit innan du börjar kakla.

Väggar

När man kaklar väggar vill man oftast skydda väggarna från vatten. Man placerar ofta kaklet ovanför diskhon och på badrumsväggarna. Här gäller det att vara noggrann. Om du tänker kakla själv i våtutrymmen måste du följa de stadgar som är angivna för just denna typ av utrymmen. Det finns faktiskt två skolor för detta: de skiljer sig inte så mycket åt men man borde alltid tala med sitt försäkringsbolag för att se om de har en skola som de förhåller sig till. Om inte försäkringsbolagen kan se ditt arbete och ser att du gjort rätt, finns risken att det rummet inte går att försäkra om det skulle bli vattenskador.

Golv

Ett snygg golv kan faktiskt göra mer för att rums utseende än väggarna. Ett vackert golv drar blickar till sig. Titta exempelvis på hur hexagonalt klinkergolvet från Stonefactory skapar en estetiskt tilltalande miljö. Vi gillar det svarta golvet från Nero Marquina. När man lägger golv använder man sällan kakel, även om det går. Klinker brukar dock hålla bättre på golv och är inte lika hala när de är våta. Om du ska kakla ett helt golv eller alla väggar i ett rum, är det bra att prata med en kakelförsäljare. De har lång erfarenhet och vet hur man ska kombinera olika färger och material för en att skapa ett vackert rum.