Underhåll av huset du bör ha koll på

Att underhålla en vill kan vara en hel del arbete när man tittar på allt som kan behöva bytas ut eller fixas. Som tur är går ju sällan allt sönder på en och samma gång. Här tänkte vi titta på vilka delar som bör ingå i underhåll av ett hus och därför bör inspekteras åtminstone en gång om året.

Fasaden

Alla fasader bör som minimum rengöras emellanåt. Men beroende på vilken fasad du har kan den även behöva målas om. Detta är speciellt aktuellt för dig med träfasad, men alla fasader kan tekniskt sett målas och då behöver du också hålla uppsikt över kvaliteten på färgen. Om färgen börjar flagna eller blekts väldigt mycket är det nog dags för ett nytt lager. Glöm inte att kontrollera och måla om fönstren och eventuellt även dörrar också.

Tätningslister

Både våra fönster och dörrar förlitar sig på fönsterlister för att hålla värmen inne. Inför höst/vinter är det väldigt klokt att inspektera tätningslisterna och byta ut de som är trasiga eller bara tappat sin elasticitet.

Taket

Att kontrollera taket är också en viktig del av underhållet. Ju äldre ditt tak är desto viktigare är det också att du inspekterar taget regelbundet och mer noggrant. Eventuella brister ska fixas så snart som möjligt för att inte riskera värre skador, som till exempel fuktskador. Exakt vad du bör titta efter beror mycket på vilket sorts tak du har.

Avloppet

Avloppet är en liten annorlunda del från allt annat då det i regel inte går att visuellt inspektera det. Vad du dock kan vara uppmärksam på är om du börjar höra kluckande ljud från avloppet. Då kan det vara dags att ta in någon som kan itu med detta.

Värmesystem

Värmesystemet kan även det behöva ses över regelbundet. Igen kan inspektionerna och åtgärderna variera en hel del beroende på vilket sorts värmesystem du har. Så det är en bra idé att lära sig så mycket som möjligt om det du har installerat hemma.