Ett fulländat rum

När du renoverar eller nyinreder ett rum finns det mycket att tänka på. Det tar tid att göra det rätt, ibland glömmer man bort eller orkar inte göra klart för det tar sådan tid och ni behöver använda rummet. Här är sakerna du ska fundera på innan du sätter igång: det är bättre att ha en bra plan från början än att försöka göra impulsbeslut på plats i bygghandeln.

Listerna

Undersöka listerna i rummet. Om du ska tapetsera eller måla om kan du låta listerna sitta kvar och använda maskeringstejp. Men funderar du på att tilläggsisolera eller om listerna är i dålig skick, kan du ta bort dem och byta ut dem. Bara genom att byta profil på fönsterfoder eller taklisten kan rummet få en annan stil. Större rum klarar bättre av stora och smyckade profiler, mindre rum ser pampiga ut med stora lister man kan också se väldigt gammaldags ut.

Ljuset

Var vill du sätta upp lampor? Det finns ett sort utbud med vackra tak- och fönsterlampor på nätet, kolla runt och leta efter inspiration. Stilen på inredningen styr valet av ljuskällor men det finns även tidlösa klassiker. En ljuskrona passar bra i äldre miljöer samtidigt som det ser spännande och storslaget ut i en modern inredning. Vill du ha flera mindre taklampor eller bygga in spotlights? Sådant ska dras och kopplas innan du lägger på takets nya ytskikt. Du kan sätta uttag ovanför fönstren, då behöver du inte använda de nedre uttagen för att koppla in en fönsterlampa.