Välja rätt golv till rummet

Golvet är något vi lätt kan ta för givet tills vi beslutar oss för att byta det. När man då står där och tittar på alla alternativ man har kan det börja kännas överväldigande. Men det behöver inte alltid vara ett svårt val.

Hallen

Hallen behöver ett slitstarkt golv som klarar av väta. Och helst bör det även vara lätt att städa. Vill man ha ett trägolv bör man satsa på hårda träslag som ek, ask och bok. Dessa är också bra alternativ då alla kan hittas i norden och är därför ett mer miljövänligt alternativ. Sten är också ett mycket bra val och kommer i många olika varianter. Lägger man stengolv är det varmt rekommenderat att kombinera det med golvvärme.

Köket

Köket vill också ha ett slittåligt golv som är lätt att städa. Det som fungerar bra i hallen funkar i regel även i köket. Man kan också välja linoleum eller vinyl till köksgolvet. En fördel man får med dessa är att de är väldigt mjuk och bekväm att gå på. Spenderar man mycket tid vid köksbänken är dessa därför väldigt härliga att ha under fötterna.

Sovrummet

Sovrummet har även sina kriterier för vad som utgör ett bra golv. Först är det skönt om de känns varma, vilket ju alltid kan lösas med golvvärme. Men känner man inte att golvvärme är värt det bör man titta på linoleum, vinyl eller mattlackade trägolv. Det är också bra om de är tyst att gå på, vilket är varför många väljer bort just stengolv. Trägolv kan också knarra en del, men det beror på andra faktorer. Heltäckningsmatta är också ett fungerande alternativ.

Vardagsrummet

Vardagsrummet är på många sätt öppet för de flesta golvtyper och man kan anpassa det efter eget tycke och smak. I Sverige ser vi nog överlägset laminat- och parkettgolv i vardagsrummet. Laminatgolv är väldigt prisvärda, vilket är en viktig faktor då vardagsrummet ofta är det största rummet i hemmet. Parkettgolv kan dock slipas om en eller ett par gånger, vilket betyder att man får ett golv som inte behöver bytas ut på länge.