Bygga i trädgården

Nu har du haft god tid på dig att klippa gräset, kratta bort och slänga löven och säkerligen hunnit haft några grillfester. Det är nu, i mitten av sommaren, som vi brukar inse att något fattas i trädgården. Hos många är trädgården bara en gräsmatta, några kantbuskar och möjligen en rabatt längs husväggen. Vad kan du skapa för att göra trädgården lite mer hemtrevlig?

Flytta rabatten

En rabatt längs husväggen är inge bra för huset. Det ligger mycket fukt bunden i den feta jorden och rötterna från växter kan leta sig in i betongsockeln. Har du en källare påverkar detta dräneringen. Det bästa du kan göra är att flytta rabatten från fasaden och ut på tomten. Du kan bygga ihop några planteringslådor som växterna kan få blomma i istället. Gräv bort jorden runt fasaden och fyll i med grus istället. Det agerar som en stenkista och leder bort vattnet från huset.

Drivbänkar

Bygg dina egna drivbänkar. Där kan du så fröer av alla dessa slag, köp dem hos Simbadusa några dagar innan bygget börjar så är de på plats och redo att så när du har byggt färdigt. En drivbänk fungerar bra för övervintring av plantor, för frostkänsliga växter du vill börja så tidigare och ger en fukthalt och temperatur som gör det möjligt för dig i norr att odla gurkor och meloner. Du bygger en drivbänk enkelt med några plankor, lite plast i botten och ett gammalt fönster som lock. Undvik att använda impregnerat virke i drivbänkar och planteringslådor eftersom behandlingen på treäet kan påverka växterna.

Uteplats

Fixa eller bygg en helt ny uteplats med trall. Du kan använda impregnerat virke eller kärnfuru, även sibirisk lärk anses vara bra till uteplatser. Du kan utforma uteplatsen som du vill, den behöver inte ens sitta fast med huset. Du kan ha en fristående uteplats under skuggan av ett stort träd. Att bygga uteplatsen kan ta allt från en helg till en vecka, beroende på hur mycket förarbete du behöver gör.